Tampereen Tietoverkko Oy
Tampereen Tietoverkko Oy
  > etusivu > tuotetuki > hd-linkitys
 

 HD-linkitys

Etusivu
Peruskanavat
Maksu-tv-palvelut
Verkkokauppa
Liittymät ja palvelut
Tuotetuki
asennusohjeet
digikanavien oletuskanavapaikat
digitaalipäätteiden ohjelmistopäivitykset
digitv:n verkkoparametrit
HD-linkitys
tietoa laskutuksesta
ongelmia?
Ohjelmatiedot
Hakemisto
Yhteystiedot

Suomalaiset kaapelitelevisio-operaattorit haluavat varmistaa asiakkailleen mahdollisuuden tulevaisuudessakin katsoa korkeatasoisia teräväpiirtolähetyksiä sekä ensi-iltaan tulevia elokuvia. Tämän vuoksi kaikki Suomen kaapelioperaattorit, mukaan lukien Elisa ja Tampereen Tietoverkko (TTV), ovat ottaneet käyttöön monissa muissakin maissa käytössä olevan maksu-tv-korttien ja päätelaitteiden korttilinkityksen.

Laittoman jakelun estämiseksi ohjelmien tekijänoikeuksien haltijat ovat asettaneet ehdottaman vaatimuksensa riittävien teknisten suojakeinojen kehittämiselle. Suojaus (= käytännössä korttilinkitys) on ehtona sille, että muun muassa maksullisia elokuva- ja urheilulähetyksiä ylipäätään välitetään Suomeen.

Korttilinkitys tarkoittaa sitä, että maksullisia kaapeliverkon HD-lähetyksiä voi katsella ainoastaan ohjelmakorttiin (Elisa Kanavakorttiin) liitetyllä, Cable Ready HD -testatulla laitteella. Uusissa markkinoille tulevissa Cable Ready HD -laitteissa on jo valmiiksi alla näkyvä tunnus.

Cable Ready HD -logolla varustetut laitteet ovat läpäisseet tiukan testauksen, ja ne toimivat kaikissa Suomen kaapeliverkoissa. Hyväksytyt kaapeliverkon teräväpiirtolaitteet voi tarkistaa osoitteessa kaapelitelevisio.fi.

 Kysymyksiä ja vastauksia HD-linkityksestä (pdf, FiCom ry)

Mitä tarkoittaa käytännössä?

Kaapelitelevisioverkoissa Cable Ready HD -hyväksyntä on avain maksullisten teräväpiirtokanavien katseluun. HD-kanavapaketti voidaan avata asiakkaan ohjelmakortille (Elisa Kanavakortti), kun asiakkaalla on Cable Ready HD -hyväksytty digiboksi. Television tulee kyetä toistamaan teräväpiirtoista kuvaa.

Toinen vaihtoehto on Cable Ready HD -hyväksytty, HD-virittimellä varustettu televisio. Jos televisio on varustettu CI –moduulipaikalla (CI v1), voi omalta kaapelitelevisio-operaattorilta vuokrata maksullisten teräväpiirtokanavien katselussa tarvittavan kortinlukijan (CI v1). Jos laite on varustettu CI+ -moduulipaikalla, saa omalta operaattorilta tai kodinkoneliikkeistä ostettua maksullisten teräväpiirtokanavien katselussa tarvittavan Cable Ready HD –hyväksytyn CI+ -kortinlukijan. Hyväksyttyjen laitteiden lista löytyy osoitteesta kaapelitelevisio.fi.

Muihin kuin Cable Ready HD -hyväksyttyihin laitteisiin maksullisia teräväpiirtokanavia ei voida avata. Tämä johtuu sisällönomistajien erittäin tiukoista sisällönsuojausvaatimuksista. Operaattori, kuten Elisa, ei saa avata HD-kanavia sellaisiin laitteisiin, joista sisältö olisi mahdollisesti laittomasti jaettavissa eteenpäin. Asiakkaan tulee tapauskohtaisesti kertoa asiakaspalvelulle ostamansa HD-laitteen sarja- tai linkitysnumero, jotta ohjelmakortti voidaan liittää kyseiseen laitteeseen.

Cable Ready HD -testauksen tarkoitus on, paitsi varmistaa sisällönsuojaus, myös saada Suomen markkinoille mahdollisimman paljon moitteettomasti toimivia HD-laitteita useilta eri valmistajilta.

Laitteiden testauksella ja korttilinkityksellä varmistetaan myös se, että kaapeliverkkoon tarkoitettujen laitteiden markkinat säilyvät avoimena. On kuluttajan etu, että hänellä on vapaus hankkia haluamansa laite valitsemaltaan jälleenmyyjältä. Cable Ready HD -testattu laite myös toimii kaikissa Suomen kaapelitelevisioverkoissa.

Jos sinulla on Cable Ready HD -hyväksytty digiboksi ja HD Ready- tai Full HD -televisio, toimi näin:

  1. Kirjoita boksin linkitysnumero ylös (yleensä 11 numeroa).
  2. Kirjoita Kanavakorttisi (=ohjelmakorttisi) numero ylös.
  3. Ota yhteyttä Elisa Asiakaspalveluun.

Linkitysnumerot tarvitaan, jotta tiedetään mihin laitteeseen kanavakortti liitetään. Mikäli linkitystä ei tehdä, et pysty katsomaan ns. perinteisiä vanhoja maksu-tv-kanaviakaan. Eli vaikka et olisi vielä tilannut HD-linkitystä vaativia HD-kanavia, pitää linkitys suorittaa. Linkitysnumero löytyy boksin alla tai takana olevasta sarjanumerotarrasta. Asiakaspalvelu tarkistaa myös Elisa Kanavakortin soveltuvuuden linkitykseen ja kortti vaihdetaan tarvittaessa.

Linkitysnumero (Sirun tunniste / Pairing ID / Chip ID) on sarjanumeron kaltainen, laitteen yksilöllinen 11 numeroinen tunniste. Tämä numero tarvitaan laitteen ja kanavakortin linkitykseen.

Jos sinulla on CI-moduulipaikalla varustettu Cable Ready HD -hyväksytty televisio ja haluat katsella sillä maksullisia HD-palveluita, toimi näin:

  1. Kirjoita televisiosi malli ja sarjanumero ylös.
  2. Käy Elisa Shopitissa vuokraamassa linkittävä CI v1 -kortinlukija.

Television malli ja sarjanumero tarvitaan linkittävää CA-moduulia (CI v1) vuokratessa. Malli ja sarjanumero löytyvät television takapaneelista. Mallin edessä on yleensä teksti "Model no." tai "Model" ja sarjanumeron edessä teksti "Serial no." tai kirjaimet "S/N". Linkittävää CI v1-kortinlukijaa vuokratessa asiakaspalvelija tarkistaa samalla myös Elisa Kanavakortin soveltuvuuden linkitykseen ja kortti vaihdetaan tarvittaessa.

Jos sinulla on CI+ -moduulipaikalla varustettu Cable Ready HD -hyväksytty televisio ja haluat katsella sillä maksullisia HD-palveluita, toimi näin:

  1. Hanki Cable Ready HD –hyväksytty CI+ -kortinlukija Elisa Shopitista tai kodinkoneliikkeestä, joka on Elisan (Pirkanmaalla TTV) jälleenmyyjä. Tällöin linkitys voidaan suorittaa samalla kertaa. Elisa Shopitit ja Elisan jälleenmyyjät löydät osoitteesta elisa.fi/shopit. TTV:n jälleenmyyjät löydät osoitteesta ttv.fi/myyntipaikat.htm.

Jos sinulla jo on Cable Ready HD –hyväksytty CI+ -kortinlukija, jota ei ole linkitetty, tai hankit kortinlukijan muualta kuin Elisa Shopitista tai kodinkoneliikkeestä, joka on Elisan (Pirkanmaalla TTV) jälleenmyyjä, toimi seuraavasti:

  1. Kirjoita lukijan linkitysnumero ylös (yleensä 11 numeroa).
  2. Ota yhteyttä Elisa Asiakaspalveluun.

Elisa Kanavakorttia ja CI+ -kortinlukijaa linkitettäessä asiakaspalvelija tarkistaa samalla myös Elisa Kanavakortin soveltuvuuden linkitykseen ja kortti vaihdetaan tarvittaessa.

   
   
 
Tampereen Tietoverkko Oy
PL 887, 33101 Tampere
Asiakaspalvelu 010 19 0240
Vaihde puh. 010 3095 300, fax 010 3095 302